Ansökan kräver följande dokument:
Årsmötesprotokoll, Revisionsberättelse, Barnrättsplan, Stadgar, Balansrapport, ResultatrapportÄndamålBidraget avser att till viss del täcka driftskostnader och övriga kostnader för förening som äger en anläggning som bedöms vara av betydelse för fritidsverksamhet och som kommunen anser det vara angeläget att stödja.
Vem kan söka?Föreningar med barn- och ungdomsverksamhet prioriteras.
Övriga föreningar
Villkor Bidraget ska grundas på föregående års bokslut och de faktiska kostnader föreningen har haft under föregående år.
Kultur- och fritidsförvaltningen har full rätt att neka föreningen bidrag om de inte anser att lokalen är ett måste för bedrivandet av verksamheten.
Med driftskostnader avses:
- Räntor och försäkringar för fastigheten
- Uppvärmning, el, vatten och avlopp, soptömning, slamtömning och sotning
- Miljöavgifter
- Arrende
- Brandsyn
Med övriga kostnader avses:
- Material för underhåll av anläggning (upp till 0,5 prisbasbelopp). I underhåll ingår till exempel: byggmaterial och färg till byggnader samt gödning, sand och sådd till gräsytor. Sådant som inte ingår i underhåll är till exempel: arbetskostnader, maskinhyror samt maskinreperationer.
- Kostnader för drivmedel och diverse besiktningar för att sköta nödvändig anläggning.
- Ridföreningar får ta upp kostnader för föreningens egna eller inhyrda hästar såsom hästförsäkring, gödselhantering, foder och strö, hovslagning och veterinär.
Medlemsförsäkringar, avskrivningar, amortering av lån, förbundsavgifter, arvoden, löner, kontorsmaterial, telefon, kostnader för nyinvesteringar, kostnader för externa städ- och skötselföretag etc. är inte bidragsgrundande.
För föreningar med barn- och ungdomsverksamhet är det ett krav att en barnrättsplan laddas upp vid ansökan. Övriga föreningar kan bortse från detta genom att välja "ej tillämpligt".
Utformning Bidrag utgår utifrån procentsats som föreningen har rätt till enligt Barn- och Utbildningsnämndens fastställda bidragsregler:
- Barn- och ungdomsföreningar: Maximalt 90% av godkända kostnader.
- Ekonomiska föreningar: Driftsbidraget är ett nämndsbeslut.
- För ekonomiska föreningar avräknas eventuella intäkter från driftsbidraget. Maximalt 45% av godkända kostnader minus eventuella intäkter.
- Övriga föreningar utan barn- och ungdomsverksamhet. Föreningar utan barn- och ungdomsverksamhet kan maximalt få 100 kronor per medlem, eller maximalt 45% av godkända kostnader. Det lägsta beloppet utgår i bidrag.
Maximalt driftbidrag är 350 000 kronor per år.
I de fall en förening har vad Kultur- och fritidsförvaltningen bedömer som kommersiella sidoverksamheter, som inte är en del av föreningens kärnverksamhet, utgår inte en procent av föreningens kostnader för anläggningen utan istället fastslår Kultur- och fritidsförvaltningen ett bidragsbelopp.
Exempel på kommersiella sidoverksamheter är: omfattande och/eller löpande uthyrning av lokaler, restaurangverksamhet, permanenta loppmarknader och övernattningsverksamhet.
AnsökanAnsökan om driftsbidrag för egen lokal/anläggning, avseende föregående kalenderår ska vara Kultur- och fritidsförvaltningen tillhanda senast den 30 april året efter det ansökan avser.
Vid för sent inkommen ansökan görs avdrag från driftsbidrag enligt följande:
Upp till en månads försening, avdrag med 50 %
Mer än en månads försening, avdrag med 100 %